dinsdag, augustus 11, 2015

Over Grunneger Kouk en Bommen Berend (mit recept)




Der dut al meer as drij aiwen n verhoal in Stad en Ommelaand de ronde, dat t Bommen Berend aiglieks om t recept van onze Grunneger Kouke te doun was. Volgens overleverns was e slim gek op de krudege smoak van ons kouke en t har din ook nait veul scheeld of t was ook in Münsterlaand terechde kommen. Gelukkeg is t nait zowied kommen, en dat hebben we as vanzulf te danken aan t manmoudeg optreden van gainain aans as Rabenhaupt. Vandoag de dag binnen der ook nog wel ais striedegheden over t recept en elke bakker het din ook zien aigen gehaaime soamenstellen. En de aiwege vroage of der wel sukoade in mag of nait zel aaltied neudege proaterij opleveren. Ie kinnen hail goud n Grunneger Kouke bie de bakker hoalen, mor je kinnen t ook hail best ais zulf perbaaiern.



Veur n smoakelke Kouke hèje de volgende inholten neudeg; 300 gram fien roggenmeel, anderhaalf theelepel zuvernzolt, ain en n kwart theelepel kenail, n haalve theelepel gemberpoeier, n haalve theelepel anies, n kwart theelepel reven neudemuskoat, n kwart theelepel moalen kardemom, n snoefie moalen foelie, n snoefie moalen kruudnoagel. Twijhonderd gram blaanke stroup, viefteg gram hunneg, honderd gram suker, honderviefentwinteg ml wotter en honderd gram leutje stukkies sukoade.

Je goan as volgt aan loop: Zeef t roggenmeel mit t zuvernzolt en de kruderijen in n grode schuddel deur nkaander. Dou de blaanke stroup, de hunneg en t wotter in n steelpannechie mit n dikke boom en verwaarm t aal ruirend apmoal haile zachies, tot t goud oplöst is en nait meer strouperg is. Loat t din ofkoulen tot haandwaarmte. Ruier t din goud deur nkaander en gait t over in de schuddel mit t dreuge mengsel. Dou de sukoadestukkies der bie en ruier t degelk en haandzoam totdat ter n gladde en aingoal kleurde daig ontstaait zunder streperij. Dit kinnen je aiglieks t beste doun mit joen mixer, mor je kinnen t vanzulf ook mit d’handen doun. As t daig noar aigen inzicht kloar is, dou je t haile zwikkie in n mit bakpepier bekledde bakvörm mit d’inhold van om en bie ain en n kwart liter. As t daig der inzit striek je mit slovve handen de bovenkaande glad. Nou dou je de kouke in n op 160 groaden veurverwaarmde oven en bakken de kouke in om en bie n uur goar. Je kinnen zukswat testen mit n braainale of n holten prikker, dij je din in t midden van de kouke steken, want dij mout ter din schoon uutkommen. Hoal de kouke nou uut de vòrm en loat t din op n reuster ofkoulen. Ie zellen der nou meschain van opkieken dat e zo haard as n bakstaine wordt. Om hom weer zaachte te kriegen wikkeln je hom mit meerdere loagen plestieken folie in en doun hom din in ofsloten trommel. Loat hom zo dik twij doage bruien en din is dizze zulfmoakte Grunneger specioalhaid kloar om op t e eten. t Smoakt meschain wat aans as ie van joen bakker wend binnen, mor ik kin joe zeggen dat t wis gain mondjeploag is en....
Bommen Berend het zotrekend weer t noakieken, of nait din!

Geen opmerkingen: