zaterdag, september 10, 2016

GRONINGEN VAN LAND EN VOLK 1934



 ONS VOLKSKARAKTER.

door F. Koster

Naar aanleiding van onze artikelenserie over „Land en Volk van Groningerland'' In het Nieuwsblad van het Noorden ontvingen wij enkele brieven, waarin deels instemming werd betuigd met den door ons ontwikkelden gedachtengang over den invloed van het natuurlijk milieu op het karakter van de Groningers, deels onze beschouwing in twijfel werd getrokken. Dat over dit vraagstuk, namelijk het vraagstuk der vorming van ons volkskarakter, meeningsverschillen bestaan, ligt voor de hand. In de eerste plaats is de wetenschap, welke zich op de studie der volkskarakters toelegt, nog zeer weinig ontwikkeld, in de tweede plaats ontbreekt het ons aan kennis over de geheels levensgeschiedenis van het Groninger volk, althans aan veelzijdige kennis. 

Hoogst moeilijk is het om uit te maken welke eigenschappen aangeboren zijn en welke verworven. Wat vooral zeer noodig is zijn beschrijvingen, zoogenaamde psychogrammen, van de menschen, waarvoor in de eerste plaats een beroep zal moeten worden gedaan op psychologisch geschoolden. Wij denken bijvoorbeeld aan medici, vooral psychiaters, aan predikanten. Het verheugt ons op een studie van een der predikanten uit Groningerland de opmerkzaamheid te kunnen vestigen, namelijk op een onderzoek van ds. N. Lofvers te Warfum ïn een evangelisch tijdschrift. Onze briefschrijver W. heeft ons zeer verplicht door ons op dit onderzoek opmerkzaam te maken Speciaal behandelt deze predikant het karakter der Noord-Groningers. Wij veroorloven ons uit zijn artikel slechts bijgaand staatje over te nemen; voor discussie of bestrijding van een of ander is hier geen plaats. Hierin worden de eigenschappen van. de Noord-Groningers aldus met die der Friezen vergeleken.

De Psychogram volgens ds N. Lofvers predikant te Warffum

Vergeleken met den Fries zou de Noord Groninger niet zoo vast in zijn schoenen staan, wat zijn eigen meening betreft. Ds. Lofvers schrijft dit toe aan de sterke vermenging van de bewoners der Ommelanden, oorspronkelijk Friezen, met de Saksers, die een veel minder sterk zelfstandigheidsgevoel zouden bezitten. Idealiseren doet de Noord- Groninger niet,, daarvoor is hij te nuchter. Verder constateert Lofvers een flinke activiteit, een geringe emotionaliteit en een sterke volharding. Kloek, stoer en bedaard,

Geen opmerkingen: