dinsdag, juli 10, 2018

Folkingestraat en omgeving in beelden jaren dertig

 Synagoge

IN DE OUDE BINNENSTAD

Ook Groningen heeft zijn typische buurten, waar reeds eeuwen her de Israëlitische bevolking haar stempel op drukte, zoo goed als Amsterdam, al is alles natuurlijk van veel kleinere omvang. Ieder die wandelt langs de Folkingestraat met het nieuwe houtplaveisel; door de Folkingedwarsstraat met zijgangen; de Nieuwstad, Torenstraat, het Schoolholm, zal aan de namen, de winkels, de roerigheid buitenshuis en het volkstype onmiddellijk merken, dat hij hier is in 't centrum van de Joodsche kleinhandel met zijn nijvere marktbezoekers, en tevens in 't centrum van het Joodsche kerkelijke leven. En het aspect van de omgeving is wel zeer verschillend op verschillende avonden en dagen. Men vergelijke de Dinsdag b.v. met de Vrijdagavond, als de Sabbath begint, of met de Zaterdag eri' de avond daarvan! Bij goed weer zitten of staan de groepjes vertrouwelijk buiten op het smalle trottoir en tot een gemoedelijk buumraatie is men immer bereid. ..Ruzie komt natuurlijk nimmer voor, hé? Een beeld van dat knusse bijeen zijn geeft b.v. dit gedeelte tusschen de Folkingestraat en het Schoolholm, waar ook de openbare school staat, die naar de traditie aan de kinderen van vele geslachten de noodige maatschappelijke kennis heeft bijgebracht, — als een voorbeeld van verdraagzaamheid en wederzijdsche waardeering van ras en psyche. De Nieuwstad heeft ook de bureaux van het rabbinaat; de Folkingestraat bezit de prachtige Synagoge, die met haar koepels een mooien wederom zeer typeerend aspect geeft aan deze buurt. We willen alle woningtoestanden, die men ziet terzijde van dit complex van straten tusschen Vischmarkt en Zuiderdiep waarlijk niet verdedigen, maar toch trekt hier veel ouds en schilderachtigs onze aandacht!
 


Hoek Nieuwstad: Van harte geluk op uw 40-jarig jubileum als houdster van de bekende comestibleswinkel Folkingestraat, „Tante" Frouke Menninga! Als men op 81-jarige leeftijd in 't hartje van de stad nog steeds de zaak kan drijven en op de hartelijkste wijze bevriend is met jong en oud, dan is zulks 't vermelden waard en de bloemenhulde is verdiend! Op de buurt, waar zij zoveel klanten trekt, ook jongeren, komen we terug




87 JAAR! (Nieuwstad).
Als Velleman uit wandlen gaat,
En 't stokje tikt op d'oude straat,
Dan kijkt zoo menigeen hem na
En denkt: hoe snel de tijd ook ga,
Die baas blijft even kras!
Hij ziet het spel der kindren aan,
Van d'ouderen heel hun levensbaan,
                                                           En denkt, hoe 't vroeger was!



OOK WELBEKEND! (Torenstraat),

Ja, poesje, aardig snoetje,
Zit stil, dan gaat het wel: —
Op één portretje moet je,
Met moeder Israël.
De Nieuwstad en de Torenstraat,
Die kennen jou en mij;
Men zegt nu zeker, dat 't goed staat:
In vriendschap allebei!
 
 




Een bijna Oostersch gezicht! Dit prachtige oude hoekje nam de fotograaf in de Folkingestraat bij bakker Hildesheim. Wie lust niet graag de knappende „galletjes"?


Wie heeft een kip te slachten? Hij kan hier terecht. Hier ziet men nog eens routine! Zie de veeren stuiven! Waar vindt men elders in de stad zoon typisch hoekje?
 



 In een der zijgangen van de Nieuwstad zagen we het ritueel slachten van kippen in een der meest moderne slachtplaatsen van ons land, naar men ons verzekerde. Een der heeren verricht de handeling, terwijl de ander het loodje aanbrengt. Denken de kijkers achter het venster en de bezoekers binnen al aan het lekkere hapje, als straks de lamp zoo gezellig het gezin thuis overschijnt?
 


Boven: Elk dorp heeft zijn vergaderplaats in de open lucht. Nu eens is een brug, dan een boom of een kruispunt van wegen de plaats van observatie en debat, dan weer de kade bij een haventje. Nu, als we weten hoe men in dit stadscentrum houdt van buitenzijn, dan spreekt het vanzelf, dat we ook hier zoo n societeit aantreffen. De hoek van de Nieuwstad en de Folkingestraat, bij de Synagoge, is hier het brandpunt. Een nieuwe, fijne „mop"? Groot nieuws? Of klein nieuws? Malaise of zaken? Hier kan men terecht..., tenzij het hondenweer is!


Onder: De Torenstraat met een gedeelte der hellende en brokkelige oude geveltjes. Laat de wasch maar gerust zien, moeder! en bedenk bij kritiek: die aan de weg timmert, heeft veel bekijks
 


 Noorderlichtfeest
(bron) Het Noorden in Woord en Beeld)

Geen opmerkingen: