woensdag, juli 05, 2017

Wandeling rondomrond Drouwenermond

Drouwenermond 1925

Drouwenerbrug (badde)

Draaichie

Transformatorhuisje

Knoalster Memorie.


Op een stroomhokkie (huisje)*, nog oorspronkelijk van de EGD, in Stadskanaal bij de Drouwenerbrug prijkt nu nog duidelijk herkenbaar graffiti uit de midden jaren zeventig van de vorige eeuw. "Dutch Comfort" was toentertijd een populair muzikaal socio-duo Josh Haijer en Piet Werkman*, die een optreden verzorgde op de zolder van het destijds roemruchte open jongeren-centrum Rajakimoes. Naast het plakken van aankondigings-posters werd er in de Kanaalstreek op markante plekken ook hun merknaam in wit en grijs op muren gekalkt. Hun aanstekelijke protest-liedjes , meezingers, gingen veelal over maatschappijkritische aangelegenheden. Ik herinner me nog een hilarisch lied met veel zelfspot over het lief en leed van een sociaal kultureel vormingswerker, die de beste bedoelingen met ons jongeren had. Oprechte smartvolle levensliederen over het wel en wee, geleest op de goede en verheffende gedachten van de Sociale Academie.


*Het betreffende monumentale stroomhokje (transformatorstation of zoals ze tegenwoordig zeggen "middenspanningsruimte" ) is zelf ouder dan het EGD. Het is destijds gebouwd door het PEB (Provinciaal Electriciteits Bedrijf)
mit daank aan Martin Cuperus veur dizze aanvullens en aan Henk Geerts (Old Kultureel jeugdwaarker van Rajakimoes) veur t benuimen van de noamen dij schoel gongen achter Dutch Comfort.

Drouwenermond vanaf 't draaichie gezien


Villa voorheen Jongerencentrum Rajakimoes

Spoorbrug

Drouwenermond

Het huis in het midden is nieuwbouw, vroeger stond hier mijn ouderlijk huis

De Groninger vlag naast het spoor markeert de grens van Groningen en Drenthe

Geen opmerkingen: