Abrikozen-spruitjes smoothie
Nodig voor 4 personen: 150 gram spruitjes, 30 gram veldsla
of andere bladsla, 1 zure appel, 80 gram gedroogde abrikozen, 4 dl appelsap.
Doen: de spruitjes schoonmaken en halveren. De sla wassen
en goed laten afdruipen en eventueel in grove stukken scheuren. Abrikozen in
stukjes snijden, de appel schillen, klokhuis verwijderen en in grove partjes
snijden.
De voorbereide ingrediënten achter elkaar in de mengbeker
van de blender doen. Let wel dat je hier een flinke blender voor nodig hebt.
Voeg vervolgens het appelsap toe en ga dit met intervallen in een minuut egaal
pureren. Doe er naar eigen inzicht wat ijsklontjes bij. Schenk de smots meteen
in niet al te grote glazen en consumeer het direct.
Wegens het hoge ballastgehalte en de
pittige intensieve smaak is het raadzaam om de smots van rauwe spruitkool
aandachtig en met kleine slokjes te drinken. Het drinkt heel anders dan
bijvoorbeeld een milkshake of een glas vruchtensap.
(*) Er komt bij verwerking van rauwe spruitjes een duidelijk pittige smaak naar voren, te vergelijken met mosterd, radijs of mierikswortel. Deze bittere en scherpe smaak is te wijten aan het bestanddeel mosterdglycosiden (glucosinolaten). De karakteristieke eigenschap is typisch voor allerhande koolsoorten. Deze stoffen fungeren voor de plant als een natuurlijk pesticide ter verdediging tegen parasieten en planteneters. Daarnaast hebben deze stoffen een zeer positieve werking op onze eigen gezondheid. Het heeft duidelijk een antibacteriële werking.
(*) Er komt bij verwerking van rauwe spruitjes een duidelijk pittige smaak naar voren, te vergelijken met mosterd, radijs of mierikswortel. Deze bittere en scherpe smaak is te wijten aan het bestanddeel mosterdglycosiden (glucosinolaten). De karakteristieke eigenschap is typisch voor allerhande koolsoorten. Deze stoffen fungeren voor de plant als een natuurlijk pesticide ter verdediging tegen parasieten en planteneters. Daarnaast hebben deze stoffen een zeer positieve werking op onze eigen gezondheid. Het heeft duidelijk een antibacteriële werking.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten